Construïm un pluviòmetre manual
Amb aquest tutorial intentarem que us pugueu fabricar un pluviòmetre el més aproximat possible amb un d'oficial.

Per començar, us explicaré que un pluviòmetre és un aparell que serveix per a mesurar la quantitat de pluja caiguda. I la lectura la farem en mm (milímetres) que és el mateix que l/m2 (litres per metre quadrat).

Hi ha varis tipus de pluviòmetres que podem trobar al mercat. Els més senzills i barats (uns 6€) com poden ser els de plàstic, i els Helmman's de 120 mm (uns 70€) i el de 200 mm (uns 180€ - essent aquest l'oficial). Veiem-ne una mostra:


Pluviòmetre de plàstic Pluviòmetre Hellmann 120 Pluviòmetre Hellmann 200


Doncs bé, després d'algun estudi i "googleant" el resultat s'hauria d'assemblar a això:La meva primera idea era fer-lo amb les tres B (bo, bonic i barat) d'acer inoxidable, que no és fàcil treballar, però havia de dependre de terceres persones (i pagar molts més calés que l'oficial) i per tant em vaig decidir a fer-lo amb un tub de 16 cm de diàmetre de PVC.

Clar aquest diàmetre és exterior, però com tots sabem, aquests tubs tenen una part encadellada ("matxihembrada") (un dels seus extrems s'eixampla fins la mida que necessitem per poder connectar a un altre extrem), doncs bé, és la que vaig fer servir, perquè interiorment és de 16 cm Ø.

Doncs, vaig comprar un tub de més o menys 1 metre i el vaig tallar als 49cm.Aquesta era la llargada que tindria el pluviòmetre. Llavors, del sobrant en vaig tallar uns 10 cm que serviria de valona per unir els dos cossos. En aquest anell s'hi fa un tall vertical per tal de poder reduir la circumferència d'uns 2,2 cm d'amplada (tal com mostra la Figura 1 - que podeu veure una mica més amunt). Només calia enganxar l'anell al cilindre inferior fent que sobresortís la meitat (per tal d'encaixar la part inferior amb la superior).Anem ara a per el cos superior. Hem d'aconseguir un embut de diàmetre superior als 16 cm (us el recomano de color blanc, així no s'haurà de pintar), amb força inclinació i un broc ample per deixar entrar l'aigua i a la vegada que surti l'aire de dins. El posarem sobre la boca del pluviòmetre i marcarem per on hem de tallar-lo. Així aconseguim que quan el posem dins del tub, quedi el més ajustat possible a les parets.

 

Llavors amb silicona adhesiu i segellador (Ceys) vaig enganxar l'embut amb la part superior. Per escampar aquesta silicona i no quedin els dits llepissosos, només cal mullar-los amb aigua sabonosa. Repartim la silicona tant per dins com per fora. Per dins el mínim possible, només perquè l'aigua no es coli entre l'embut i el tub.

 


Un veí (que és ferrer) em va ajudar a fer la base i el bisellat superior (tant de la base, per millorar la introducció de la part superior - com del pluviòmetre per ajustar al màxim la perfecció de la boca).

 

Per acabar i després de fer-li els forats pertinents, només calia amb paper de vidre i una polidora, rascar el màxim possible per obrir un xic de porus (cosa difícil en PVC). Vaig pintar el conjunt amb Spray Titan (imprimació blanca mate) i a penjar l'invent a 1.60 del terra. Resultat...

   

I ara venen les explicacions...

El pluviòmetre oficial Helmman 200 té un diàmetre de 15.96 cm i una circumferència de 50.13 cm

Circumferència = 2 * Pi * r

Diàmetre= 15.96 -> radi= 7.98 --> Circumferència = 2 * 3.1415 * 7.98 = 50.13 cm

Doncs bé, el que acabo de construir (i que m'agradaria que també poguéssiu fer-ho vosaltres) vaig mesurar tota la circumferència enganxant celo tot el voltant i mesurant-ho en un regle. Em va donar un xic més de 50.1 i menys de 50.2 cm. O sigui més o menys el mateix.

Per tant (posem que val 50.1)

Superfície = Pi * r^2

50.1 = 2 * 3.1415 * r ---> r= 7.97 cm Superfície = Pi * r^2 --> 199.55 cm^2

El Helmman dóna una superfície de 200 cm^2. Per tal de calcular la precipitació caiguda només cal mesurar-ho i dividint el resultat entre 199,55 i multiplicant per 10. Així sabreu el litres per metre quadrat (mm) caiguts.

Com a detalls:

La part superior té un volum d'uns 3 litres que servirà per enregistrar pedra o neu (si algun dia en cau) que equivaldria a uns 150 mm.

En la part inferior s'amaga un recipient mesurador d'1.7 litres (podeu trobar un recipient més gran, només cal que entri dins el cos inferior) amb un tap i aquest foradat per evitar la evaporació.I per mesurar (proveta de 100 ml, xeringa de 20 ml i mesurador de cuina)En total no m'he gastat més de 25€. Ara a veure si us atreviu i us funciona tant bé o millor que el meu.